Gå direkt till innehåll
Den nya anläggningen när den byggs upp på plats i Kisa, Kinda kommun. Foto: Meva Energy
Den nya anläggningen när den byggs upp på plats i Kisa, Kinda kommun. Foto: Meva Energy

Nyhet -

Actemium medverkar till ny svensk energilösning

Actemiums svenska nätverk, i form av enheterna Actemium Engineering, Actemium Automation och Actemium Electro, har haft en viktig roll gällande konstruktion och leverans av processanläggningen för ett helt nytt energiprojekt under ledning av Meva Energy.

Meva Energy omvandlar biogena rester, inklusive sågspån, till förnybar gas. Gasen kan användas för att driva elproduktion eller för att ersätta fossilgasförbrukning i tillverkningsindustrin. Konceptet är unikt i sitt slag gällande process för framställning av förnybar energi och får dessutom en sidoström av biokol, vilket är en stabil form av förnybart kol som kan användas som exempelvis jordförbättring. Genom omvandlingsprocessen kan Meva Energy’s anläggning producera förnybar gas till samma kostnadsnivåer som fossilgas.

- Actemium har arbetat intensivt och tätt tillsammans med Meva i detta projekt. Flexibilitet, tydlighet och mot gemensamt mål har varit nyckeln till vårt lyckade samarbete, säger Eric Palander, MSc, Automation/Electro/Instrument engineer, Meva Energy.

  Actemium Engineerings roll har varit att agera konstruktör i projektet samt att övervaka uppstart och utcheckning av automationen i projektet. All programmering och automation av styrsystemet för energilösningen har utförts av enheten Actemium Automation i Stenungsund, vilka även ansvarat för uppstart av styrsystemet på plats samt övervakning av systemet. Alla styrskåp till projektet har framställts och levererats av enheten Actemium Automation i Stenungsund.

  - Styrkan i vårt nätverk är kompetensen från flera enheter där vi kan bistå och stötta varandra. I detta projekt har Actemium Engineering konstruerat utformningen av styrskåpen för att därefter lämna över till Actemium Automation, som verkställt konstruktionen, säger Mats Weilenmann, konstruktör på Actemium Engineering.

  - Att få allt att fungera kan vara något av en teknisk utmaning. Tack vare vårt goda och långvariga samarbete mellan enheterna har vi konstruerat och byggt en komplett och avancerad processanläggning för en helt ny energilösning, säger Marcus Larsson, varumärkesansvarig för Actemium Sverige.

   Projektet startade för Actemium i årsskiftet 2021/2022. Det beräknas slutföras under april månad, då gasen börjar produceras.

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kontakter

   Anita Kastö

   Anita Kastö

   Presskontakt Kommunikationschef VINCI VINCI Energies Nordic VINCI Energies Nordic Actemium Sverige

   Relaterat innehåll

   Vår styrka – stora resurser, god teknisk kompetens och lokal förankring.

   Vi på Actemium erbjuder hållbara och säkra totalåtaganden inom el- och automation. Vi vägleder våra kunder i deras utveckling för en bättre värld - på ett hållbart, säkert och effektivt sätt.

   Med hög industriell precision utför vi elektriska installationer och instrumentation såväl som avancerade automationslösningar. Tack vare vårt breda nätverk av specialister tar vi oss an omfattande projekt och totalentreprenader.

   Actemium ingår i den franska koncernen VINCI Energies, med över 22 000 medarbetare och 400 affärsenheter globalt.

   Actemium

   Knipplekullen 11
   417 05 Göteborg
   Sverige